Home Clubinfo Jeugdwerking Grote Prijs Affligem Classic Meldpunt
Home Clubinfo Jeugdwerking Grote Prijs Affligem Classic Meldpunt


-- Samen met --







Historiek


De Dokter Tistaertvrienden: van 1949 tot 2021, zeventig jaar wielergeschiedenis in Affligem.



De Dokter Tistaertvrienden vieren dit jaar hun 72ste verjaardag. De wortels van de club gaan terug tot het begin van de vorige eeuw, naar het werk en leven van dokter Alfred Tistaert. Maar wie was die dokter Tistaert eigenlijk? En hoe heeft de vereniging zich doorheen die zeventig jaar gesparteld? Een terugblik.

Alfred Tistaert stierf in 1936 maar zijn geest is sinds zijn dood nooit uit zijn geboortedorp Hekelgem verdwenen. En daar hebben de Dokter Tistaertvrienden een belangrijke rol in gespeeld. Dokter Tistaert werd geboren in 1873. Hij was schepen van Onderwijs, voorzitter van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia, voorzitter van de Bond der Geneesheren maar bovenal... sportdokter! Met de wielerclub SC De Denderstreek organiseerde hij sinds 1919 de jaarlijkse Paasprijs. Die eerste Paasprijs-wedstrijden vertrokken aan het station van Sint-Agatha-Berchem en de eindmeet lag in de Velodrome van Liedekerke. Dat die jaarlijkse Paasprijs een geweldige manifestatie was, bewijst het hoofdartikel uit het dagblad Sportwereld van 17 april 1922. De dienstdoende journalist was vol lof over deze belangrijke wedstrijd. "Het was eene heele beweging aan den barreel van Berchtem-St-Agathe, waar de uitreiking der rugnummers plaats had. Volk was er bij hoopen en de renners liepen over-en-weer. Dokter Tistaert was er natuurlijk in zijn element en bestuurder de verrichtingen der kontrol. De 95 jonge renners waren allen belust op den titel van Kampioen."
(vlnr): Gust Van Ransbeeck, Jan De Geyseleer, Isidoor De Paepe, Jef De Paepe, meester Louis Bellemans, Adolf De Smet en Adolf Bornauw.
(v.l.n.r.) genomen bij 'Jeanske van 't Garreel' (waar de Tistaertvrienden ooit werden gesticht): Gust Van Ransbeeck, Jan De Geyseleer, Isidoor De Paepe, Jef De Paepe, meester Louis Bellemans, Adolf De Smet en Adolf Bornauw.
De jaarlijkse Paasprijs groeide in de jaren '20 en '30 uit tot een van de belangrijkste wielerwedstrijden van het jaar. Renners die deze koers wonnen, genoten jaren later nog van die faam.
De inspanningen van dokter Tistaert voor de wielersport, bleven niet onbeantwoord. Hij werd als sportdokter op handen gedragen door de renners. Hij verzorgde en vertroetelde zijn renners maar kon evengoed wit van woede uitslaan als zijn raadgevingen niet opgevolgd werden. Zijn reputatie drong ook door bij buitenlandse wielrenners. Naast het wielrennen was dokter Tistaert een gehaast man. Als dorpsdokter legde hij de meeste van zijn visites te voet af. Zijn Sportwereld las hij op straat en voor andere voorbijgangers was het oppassen of ze werden omver gelopen.
Na zijn dood in 1936 ging het met zijn club De Denderstreek stilaan bergaf. De vier zware oorlogsjaren fnuikten de carriére van heel wat renners en mepten de vereniging de vernieling in.

Maar in Hekelgem broeide iets. Enkele mannen kwamen na de Tweede Wereldoorlog op het idee om een nieuwe wielervereniging op te starten, als eerbetoon aan Alfred Tistaert zaliger.
In 1948 werden in het café 'Bij Jeanske van 't Garreel' de Dokter Tistaertvrienden boven de doopvont gehouden. Op 7 augustus 1949 werd de vereniging een officiële wielerclub bij het toenmalige BWB. Jeanske van 't Garreel heette eigenlijk Jan De Geyseleer en zijn café bevond zich op de Brusselbaan, in het pand naast de huidige pittabar Kurt.
Bij de leden van het eerste uur bevonden zich Isidoor De Paepe, meester Louis Bellemans, Jan De Geyseleer, Dolf Bornauw, Adolf De Smet, Pierre Buyl en eerste voorzitter Gust Van Ransbeeck. Ook dokter Willy Camu, meester Louis Hendrickx, Jozef De Paepe, Jaak Meert, Jacques en Louis De Ryck, Arthur Wauters, Armand Jacob, Emiel De Ridder, Louis De Smet, François Honinck, Arthur Van De Perre en Louis Van De Putte zetten hun schouders onder de prille wielerclub.
Voor de Hekelgemse wielersport braken gouden tijden aan. De voortzetting van de Paasprijs lokte ieder jaar duizenden koersfanaten naar het dorp. De aankomstlijn, die in de beginjaren werd aangelegd voor de woning van dokter Tistaert in de Kerkstraat, verhuisde naar de Brusselbaan ter hoogte van café Sportwereld. Dat café werd intussen uitgebaat door toenmalig secretaris Isidoor De Paepe en de aankomststreep van de koers verhuisde mee. De gloriejaren van de Tistaertvrienden kwamen er aan. Het palmares leest als een sprookje: niet alleen Patrick Sercu maar ook Eddy Merckx snelden hier destijds als eerste over de streep. Toen de overheid een verbod uitvaardigde om wielerwedstrijden te organiseren op gewestwegen, verhuisde de aankomst naar de Boekhoutstraat.
Begin jaren '80 ontstonden er strubbelingen bij het bestuur. De ene helft van het bestuur wou de aankomst niet langer aan café Sportwereld, de andere helft wilde dat net wel. Het kwam tot een stemming die de toenmalige Tistaertvrienden in tweeën zou splijten. De oudere garde van het bestuur wou geen aankomst aan de Sportwereld, negen andere wilden die traditie niet laten varen. Stichter en jarenlang bezieler/voorzitter van de club, Gust Van Ransbeeck trok zijn conclusies en het kwam tot een breuk. Het voortbestaan van de club en de Paasprijs was voor het eerst in meer dan 30 jaar in gevaar. Jacques De Ryck, een van de weinige overlevenden van dat bestuur, herinnert zich de finale stemming nog als was het gisteren: "de vergadering vond plaats bij Gust Van Ransbeeck thuis", weet hij. "Normaal waren we altijd maar met vier of vijf man om te vergaderen. Toen stonden plots alle mannen met een BWB-kaart daar (lacht). Niet zozeer de stemming maar de verhuis van de aankomst naar de Boekhoutstraat heeft eigenlijk veel ellende veroorzaakt. Die gedwongen verhuis heeft ons een krak gegeven."
De mannen van het eerste uur hielden het voor bekeken en onder impuls van Emiel Bosteels, Victor De Raes en Daniël Van Boxstael werd een nieuw bestuur samengesteld. Clemens Van der Straeten werd de nieuwe voorzitter en omringde zich met Alfons Hoefs, Daniël Van Boxstael, cafébazin Hilda Van Cauwenbergh van Sportwereld, Jozef Van Doren, Theofiel Meysman, Dirk Van Goethem, Bob De Paepe en Frans Van Hove. In 1981 organiseerden de vernieuwde Dokter Tistaertvrienden de 62ste Paasprijs. Een monument was gered.
Tijdens die eerste jaren moest het nieuwe bestuur nog veel leergeld betalen. Maar jaar na jaar lukte het steeds beter. In 1987, inmiddels onder voorzitter Bob De Paepe, die overnam in 1985, haalden de Tistaertvrienden de Ronde van België voor liefhebbers naar Hekelgem, nl. de aankomst van de rit Lummen-Hekelgem. Daags nadien stond er in de voormiddag een ploegentijdrit op het programma, om in de namiddag te vertrekken voor een rit met aankomst te Heist-op-den-Berg. (vlnr): Journalist Grimonpont van Sportwereld, Isidoor De Paepe,
Adolf Bornauw, Adolf De Smet, Gust Van Ransbeeck en Pierre Buyl.

(v.l.n.r.): Journalist Grimonpont van Sportwereld, Isidoor De Paepe, Adolf Bornauw, Adolf De Smet, Gust Van Ransbeeck en Pierre Buyl.


Bob De Paepe gaf op zijn beurt in het jaar 2000 de fakkel door aan Willy De Ryck. In november 2004 verkoos de club Dirk Vertommen als nieuwe en nog huidige voorzitter van de Dr. Tistaertvrienden. Hij was reeds sinds 1999 betrokken als mobiele seingever in de toenmalige Paasprijs Aspelare-Hekelgem. Het hoofdbestuur bestaat sindsdien nog uit Victor De Raes (ondervoorzitter), Willy Teirlinck (Secretaris sinds 2004), Bart Bieseman (Schatbewaarder sinds 2004) en Gunter Vasseur (ondervoorzitter). Zij worden bijgestaan door tal van andere bestuursleden met vele jaren trouwe dienst in de club.


Vlnr. Huidig ondervoorzitter Victor De Raes, huidige clubsecretaris Willy Teirlinck, voormalig 'algemeen directeur' Freddy Van der Elst ([kruisteken vanwege overleden]2012), hoofdsponsor Jürgen De Bisschop van Botech, toenmalig winnaar 2011 Timothy Dupont, huidig schatbewaarder Bart Bieseman, toenmalig bestuurslid Lucien Schelfaut, bestuursleden Jhonny Vasseur en Christian Demunter, huidig voorzitter Dirk Vertommen, huidig bestuurslid Ben Van Nieuwenborgh, huidige ondervoorzitter Gunter Vasseur en clublid Gerrie Custers.
Eddy Merckx, winnaar in 1964 en 1965, hier tgv de 90ste Grote Prijs met voorzitter Dirk Vertommen.


De Paasprijs, die onder impuls van de Wielerbond in 2003 een vaste datum kreeg op de wielerkalender en sindsdien op de vierde zondag van april wordt gereden, werd in 2005 omgedoopt tot de Grote Prijs van Affligem. In datzelfde jaar werd beslist om ook de start te houden in Affligem waar dat voorheen gebeurde in Aspelare. Dat is tot op heden nog steeds zo. De goede samenwerking met de lokale overheidsdiensten bracht de aankomstslijn opnieuw naar de Brusselbaan (N9). Van 2005 tot en met 2017 was dat ter hoogte van de woning van de weduwe van Gust Van Ransbeeck, eerste voorzitter van de club. Sinds 2017 ligt de aankomst aan Juwelier Van Stalle, Brusselbaan nr 59. Deze jaarlijkse Interclub voor Elite z/c en Beloften blijft tot op vandaag nog altijd een sportief hoogtepunt in de streek en viert in 2019 zowaar de 100ste editie!


De Tisten bij de 90ste Grote Prijs van Affligem in 2009
De Tisten bij de 90ste Grote Prijs van Affligem in 2009


Vlnr. Huidig ondervoorzitter Victor De Raes, huidige clubsecretaris Willy Teirlinck, voormalig 'algemeen directeur' Freddy Van der Elst (overleden 2012), hoofdsponsor Jürgen De Bisschop van Botech, toenmalig winnaar 2011 Timothy Dupont, huidig schatbewaarder Bart Bieseman, toenmalig bestuurslid Lucien Schelfaut, bestuursleden Jhonny Vasseur en Christian Demunter, huidig voorzitter Dirk Vertommen, huidig bestuurslid Ben Van Nieuwenborgh, huidige ondervoorzitter Gunter Vasseur en clublid Gerrie Custers.
Vlnr. Huidig ondervoorzitter Victor De Raes, huidige clubsecretaris Willy Teirlinck, voormalig 'algemeen directeur' Freddy Van der Elst († 2012), hoofdsponsor Jürgen De Bisschop van Botech, toenmalig winnaar 2011 Timothy Dupont, huidig schatbewaarder Bart Bieseman, toenmalig bestuurslid Lucien Schelfaut, bestuursleden Jhonny Vasseur en Christian Demunter, huidig voorzitter Dirk Vertommen, huidig bestuurslid Ben Van Nieuwenborgh, huidige ondervoorzitter Gunter Vasseur en clublid Gerrie Custers.


De Tistaertvrienden, die nog steeds zeer veel bijval kennen bij publiek, sponsors en sympathisanten, kunnen tevens rekenen op een grote schare aan trouwe en ervaren medewerkers. Naast de Grote Prijs van Affligem zetten 'De Tisten' de afgelopen jaren - mede door het verdwijnen van andere plaatselijke wielerclubs - hun schouders onder tal van andere wieleractiviteiten in Affligem zoals wedstrijden voor Dames (oa. in 2008 en 2011), Aspiranten en Nieuwelingen en organiseerden zij meerdere etappes in de Ronde van Vlaams Brabant.


De jaarlijkse Affligem Classic, een topwedstrijd voor Nieuwelingen, werd sinds 1990 georganiseerd door de Verenigde Affligemse Wielerclubs, zijnde alle toenmalige wielerclubs uit Affligem onder kundige leiding en impuls van 'Tisten' Dirk Van Goethem en Victor De Raes. Tot op heden zijn zij nog steeds de drijvende krachten achter deze wedstrijd die dit jaar (2019) ook al haar 30ste editie zal vieren. Door het verdwijnen van de meeste wielerclubs in Affligem worden Dirk en Victor de laatste jaren geholpen door de enige overblijvende wielerclub van Affligem, de Tistaertvrienden.


vlnr Goedele Van den Steen, Victor De Raes, toenmalig Belgische kampioen Nieuwelingen 2e jaars Thibaut Ponsaerts en Dirk Van Goethem aan de start van de 27ste Affligem Classic voor Nieuwelingen in 2016
vlnr Goedele Van den Steen, Victor De Raes, toenmalig Belgische kampioen Nieuwelingen 2e jaars Thibaut Ponsaerts en Dirk Van Goethem aan de start van de 27ste Affligem Classic voor Nieuwelingen in 2016


Sinds 2012 organiseren de Dr. Tistaertvrienden elk jaar in augustus 2 pistemeetings voor de jeugd op de open wielerpiste van Affligem. Dat doen ze samen met de Liedekerkse Pijl en Jürgen Diependaele uit Herzele.


Pistemeeting
Pistemeeting


Eveneens in 2012 werd gestart met de Wielerschool van Affligem. Toenmalige trainers Ludwig Stylemans, Gert Leus en Goedele Van den Steen bieden sindsdien een jeugdopleiding fietsen aan voor recreanten en competitierennertjes van 8 tot 16 jaar. Meer info hierover vind je op deze website onder 'Jeugdwerking'


Groepsfoto Jeugdwerking
Groepsfoto Jeugdwerking


Op 20 juni 2015 ondersteunden de Tisten de geslaagde uurrecordpoging van Luc Wauters op de open wielerpiste van Affligem. Luc Wauters, beroemdste inwoner van Huizingen, reed op zijn 60ste verjaardag op één uur tijd 60km achter een derny.


Luc Wauters
Luc Wauters


Sinds 2017 werken de Dr. Tistaertvrienden mee aan de Boscross in Affligem (www.boscross.be). Ze organiseren er de crosswedstrijden voor de jeugd.


Boscross
Boscross

Jarenlang werd uitgekeken naar het jubileumjaar 2019: de 70ste verjaardag van de club en vooral de 100ste editie van de Grote Prijs van Affligem (Paasprijs) die nu al jarenlang de oudste niet-professionele wielerwedstrijd van ons land is. Op dinsdagavond 23 april 2019 huldigde de gemeente Affligem de club en haar wedstrijd op een receptie waar naast tal van ex-winnaars ook heel wat grote namen uit de wielerwereld aanwezig waren.
Van de ex-winnaars zagen we er Matthias Allegaert (2014 en 2015, Jérôme Baugnies (2013 en 2009), Hans De Meester (2003), Niels De Rooze (2017), Gianni Marchand (2018), Walter Schoonjans (1977 en 1978), Peter Schoonjans (2002), Danny Van Der Massen (2005), Gunter Van Impe (1993) en Evert Verbiest (2010). Vergeten we niet te vermelden dat de Secretaris van onze club, Willy Teirlinck, in 1968 eveneens winnaar was van de Grote Prijs van Affligem. En ook de grootste allertijden, Eddy Merckx himself, kwam in het gezelschap van zijn boezemvriend Paul Van Himst afgezakt naar de Tistaertzaal in Affligem. Hij won deze wedstrijd in 1964 en 1965.
Naast tal van hoogwaardigheidsbekleders uit de gemeente, trouwe sponsors en sympathisanten, de directieleden van Cycling Vlaanderen en Belgian Cycling maakten ook Etienne De Wilde, Fons De Wolf, Roland Liboton, Rudy Pevenage, Nico Mattan en Johan Musseeuw er een gezellige avond van.

2020 nam nog een goede start. Op 18 januari organiseerden de Tisten voor het eerst een cyclocross voor Aspiranten. Deze kwam tot stand door de goede samenwerking met de Boscrossvrienden onder sterke impuls van hun bezieler Freddy Platteau. Het prachtige crossparcours ligt op het domein van de familie Freddy en Marina Platteau-Larivière en staat permanent ter beschikking van de jeugdwerking van de Tistaertvrienden (Wielerschool Affligem).

Inmiddels maakte Covid-19 zijn intrede in onze contreien en ging het land vanaf 13 maart 2020 in lockdown.
Voor het eerst sinds de 2e wereldoorlog kon de Grote Prijs van Affligem niet doorgaan en ook de inmiddels traditionele pistemeetings voor de jeugd in augustus werden geannuleerd.
Het was echter niet al kommer en kwel want de situatie bracht ook een grote opportuniteit: omdat het geplande BK voor Nieuwelingen elders niet mocht doorgaan, werd de 31ste Affligem Classic (11 oktober 2020) gepromoveerd tot Belgisch Kampioenschap.
Ondanks de moeilijke omstandigheden, hebben Dirk Van Goethem en Victor De Raes er met medewerking van de Tistaertvrienden een prachtige organisatie van gemaakt. Een week na dit BK, ging het land echter opnieuw in strengere lockdown. Hierdoor kwam er (nog) geen 2e cyclocross in januari 2021 en ook de 101ste Grote Prijs van Affligem (gepland in april) kon/mocht niet doorgaan.

Op zondag 1 augustus 2021 betreuren de Tistaertvrienden het overlijden van Victor De Raes. Hij was meer dan 40 jaar bestuurslid en ondervoorzitter van de Tistaertvrienden en gedurende 30 jaar de voorzitter van de Verenigde Affligemse Wielerclubs waarmee hij samen met Dirk Van Goethem de Affligem Classic voor Nieuwelingen opstartte en gedurende meer dan 30 jaar zou organiseren. Niet alleen de Tisten verliezen een sterkhouder die heel veel betekend heeft voor hun vereniging maar ook en vooral de wielerwereld in Affligem en België verliezen een gepassioneerd liefhebber die heel veel gegeven heeft voor zijn geliefde sport.

In augustus 2021 organiseren de Tistaertvrienden opnieuw de pistemeetings voor de jeugd en doen dat ook dit jaar opnieuw in nauwe samenwerking met De Liedekerkse Pijl en Wielerjeugdteam Van der Vurst olv Jurgen Diependaele.

Op 10 oktober 2021 staat de 33ste Affligem Classic gepland. Het levenswerk van Victor De Raes en Dirk Van Goethem zal worden verdergezet door de Tistaertvrienden en één van hun jongste leden, Yoran Demunter, heeft de trekkersrol van Dirk en Victor overgenomen.

Het jaar 2022 startte in januari met de 2e editie van de Cyclocross voor Miniemen (8-11 jaar) en Aspiranten (12-14 jaar) op de Boscrossweide van de familie Platteau-Larivière in de Bosstraat.
In extremis werden de wedstrijden voor de Aspiranten afgelast. Omdat de maanden voordien alle crossen voor de jeugd afgelast waren vanwege de Covid pandemie, waren er in die categorie veel te veel voorinschrijvingen (>200). De cross mocht wel doorgaan maar nog steeds golden er zeer strenge voorwaarden waaraan niet kon worden voldaan met zo’n grote opkomst van renners en hun begeleiders.

Het jaarlijkse eetfestijn eind januari kon, alweer door de pandemie, niet ‘normaal’ doorgaan en voor het 2 e jaar op rij werden leveringen aan huis gedaan.

Eindelijk, na 2 jaar onderbreking, kon de 101e editie van de Grote Prijs van Affligem wel georganiseerd worden. Later in augustus vonden ook de traditionele pistemeetings plaats waar een uitzonderlijk hoog aantal deelnemers verwelkomd werd. In oktober sloten de Tistaertvrienden het wielerseizoen af met de 33ste editie van de Affligem Classic (in memoriam Victor De Raes).

2023 werd een bijzonder jaar.

In januari werd samen met de Boscrossvrienden voor de 3e keer de Cyclocross voor Miniemen (8-11 jaar) en Aspiranten (12-14 jaar) georganiseerd. Er waren ondanks de zeer slechte weersomstandigheden toch 117 deelnemers.
Kort nadien kon nu ook het eetfestijn opnieuw georganiseerd worden in de inmiddels vernieuwde Sanderuszaal van Affligem met alweer een zeer mooie opkomst.
Tijdens de 102e Grote Prijs van Affligem in april werden voor het eerst sponsors rondgereden in een busje. De organisatie verliep andermaal vlekkeloos.

En dan een primeur: onder impuls van de jongste leden van de club (Jordy De Marie, Yoran Demunter en Laurens Gheysens) werd een nieuwe wedstrijd boven de doopvont gehouden. De eerste editie van de Abdijkoers voor Dames (Elite) ging door op vrijdagavond 30 juni met start en aankomst aan de abdij van Affligem. Het parcours liep grotendeels op het grondgebied van Aalst. Deelneemsters, sponsors, toeschouwers, wielerbond en de organisatoren waren zeer tevreden en zullen deze wedstrijd verder blijven inrichten.

Na de ook alweer succesvolle pistemeetings in augustus (nog steeds in samenwerking met De Liedekerkse Pijl en Jurgen Diependaele) en de 34e Affligem Classic (nu al de 3e keer o.l.v. Yoran Demunter), viel dat jaar het belangrijkste nieuws te rapen op het bestuurlijke niveau.

Omdat alle vzw’s van overheidswege tegen 1 januari 2024 hun statuten in overeenstemming dienden te brengen met het nieuwe wetboek vennootschappen en verenigingen, werd meteen beslist om het bestuur van de vzw uit te breiden. Hiertoe werd een bijzondere Algemene Vergadering ingepland. Per 15 november 2023 zijn naast Willy Teirlinck (Secretaris), Gunter Vasseur (Ondervoorzitter), Dirk Vertommen (Voorzitter) en Bart Bieseman (Schatbewaarder) ook Ludwig Stylemans, Ben Van Nieuwenborgh, Yoran Demunter, Jordy De Marie, Gert Leus, Filip Van Cauteren en Rik Verhavert bestuurders van de vzw. Ook in de Wielerschool van Affligem zijn inmiddels enkele zeer jonge trainers de ploeg komen versterken zodat wekelijks nog steeds met veel enthousiasme opleiding wordt gegeven aan tientallen kinderen (8-16 jaar) op zowel de weg, de piste als op de mtb- en crossfiets in het veld.

Of hoe de inzet en de geest van Dokter Tistaert ook vandaag nog verder blijft leven in Affligem en Vlaanderen.





Nog enkele sfeerbeelden uit 1954.