Home Clubinfo Jeugdwerking Grote Prijs Affligem Classic Meldpunt
Home Clubinfo Jeugdwerking Grote Prijs Affligem Classic Meldpunt


-- Samen met --Historiek


De Dokter Tistaertvrienden: van 1949 tot 2019, zeventig jaar wielergeschiedenis in Affligem.De Dokter Tistaertvrienden vieren dit jaar hun 70ste verjaardag. De wortels van de club gaan terug tot het begin van de vorige eeuw, naar het werk en leven van dokter Alfred Tistaert. Maar wie was die dokter Tistaert eigenlijk? En hoe heeft de vereniging zich doorheen die zeventig jaar gesparteld? Een terugblik.

Alfred Tistaert stierf in 1936 maar zijn geest is sinds zijn dood nooit uit zijn geboortedorp Hekelgem verdwenen. En daar hebben de Dokter Tistaertvrienden een belangrijke rol in gespeeld. Dokter Tistaert werd geboren in 1873. Hij was schepen van Onderwijs, voorzitter van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia, voorzitter van de Bond der Geneesheren maar bovenal... sportdokter! Met de wielerclub SC De Denderstreek organiseerde hij sinds 1919 de jaarlijkse Paasprijs. Die eerste Paasprijs-wedstrijden vertrokken aan het station van Sint-Agatha-Berchem en de eindmeet lag in de Velodrome van Liedekerke. Dat die jaarlijkse Paasprijs een geweldige manifestatie was, bewijst het hoofdartikel uit het dagblad Sportwereld van 17 april 1922. De dienstdoende journalist was vol lof over deze belangrijke wedstrijd. "Het was eene heele beweging aan den barreel van Berchtem-St-Agathe, waar de uitreiking der rugnummers plaats had. Volk was er bij hoopen en de renners liepen over-en-weer. Dokter Tistaert was er natuurlijk in zijn element en bestuurder de verrichtingen der kontrol. De 95 jonge renners waren allen belust op den titel van Kampioen."
(vlnr): Gust Van Ransbeeck, Jan De Geyseleer, Isidoor De Paepe, Jef De Paepe, meester Louis Bellemans, Adolf De Smet en Adolf Bornauw.( v.l.n.r.) genomen bij 'Jeanske van 't Garreel' (waar de Tistaertvrienden ooit werden gesticht): Gust Van Ransbeeck, Jan De Geyseleer, Isidoor De Paepe, Jef De Paepe, meester Louis Bellemans, Adolf De Smet en Adolf Bornauw. De jaarlijkse Paasprijs groeide in de jaren '20 en '30 uit tot een van de belangrijkste wielerwedstrijden van het jaar. Renners die deze koers wonnen, genoten jaren later nog van die faam.
De inspanningen van dokter Tistaert voor de wielersport, bleven niet onbeantwoord. Hij werd als sportdokter op handen gedragen door de renners. Hij verzorgde en vertroetelde zijn renners maar kon evengoed wit van woede uitslaan als zijn raadgevingen niet opgevolgd werden. Zijn reputatie drong ook door bij buitenlandse wielrenners. Naast het wielrennen was dokter Tistaert een gehaast man. Als dorpsdokter legde hij de meeste van zijn visites te voet af. Zijn Sportwereld las hij op straat en voor andere voorbijgangers was het oppassen of ze werden omver gelopen.
Na zijn dood in 1936 ging het met zijn club De Denderstreek stilaan bergaf. De vier zware oorlogsjaren fnuikten de carriére van heel wat renners en mepten de vereniging de vernieling in.

Maar in Hekelgem broeide iets. Enkele mannen kwamen na de Tweede Wereldoorlog op het idee om een nieuwe wielervereniging op te starten, als eerbetoon aan Alfred Tistaert zaliger.
In 1948 werden in het café 'Bij Jeanske van 't Garreel' de Dokter Tistaertvrienden boven de doopvont gehouden. Op 7 augustus 1949 werd de vereniging een officiële wielerclub bij het toenmalige BWB. Jeanske van 't Garreel heette eigenlijk Jan De Geyseleer en zijn café bevond zich op de Brusselbaan, in het pand naast de huidige pittabar Kurt.
Bij de leden van het eerste uur bevonden zich Isidoor De Paepe, meester Louis Bellemans, Jan De Geyseleer, Dolf Bornauw, Adolf De Smet, Pierre Buyl en eerste voorzitter Gust Van Ransbeeck. Ook dokter Willy Camu, meester Louis Hendrickx, Jozef De Paepe, Jaak Meert, Jacques en Louis De Ryck, Arthur Wauters, Armand Jacob, Emiel De Ridder, Louis De Smet, François Honinck, Arthur Van De Perre en Louis Van De Putte zetten hun schouders onder de prille wielerclub.
Voor de Hekelgemse wielersport braken gouden tijden aan. De voortzetting van de Paasprijs lokte ieder jaar duizenden koersfanaten naar het dorp. De aankomstlijn, die in de beginjaren werd aangelegd voor de woning van dokter Tistaert in de Kerkstraat, verhuisde naar de Brusselbaan ter hoogte van café Sportwereld. Dat café werd intussen uitgebaat door toenmalig secretaris Isidoor De Paepe en de aankomststreep van de koers verhuisde mee. De gloriejaren van de Tistaertvrienden kwamen er aan. Het palmares leest als een sprookje: niet alleen Patrick Sercu maar ook Eddy Merckx snelden hier destijds als eerste over de streep. Toen de overheid een verbod uitvaardigde om wielerwedstrijden te organiseren op gewestwegen, verhuisde de aankomst naar de Boekhoutstraat.
Begin jaren '80 ontstonden er strubbelingen bij het bestuur. De ene helft van het bestuur wou de aankomst niet langer aan café Sportwereld, de andere helft wilde dat net wel. Het kwam tot een stemming die de toenmalige Tistaertvrienden in tweeën zou splijten. De oudere garde van het bestuur wou geen aankomst aan de Sportwereld, negen andere wilden die traditie niet laten varen. Stichter en jarenlang bezieler/voorzitter van de club, Gust Van Ransbeeck trok zijn conclusies en het kwam tot een breuk. Het voortbestaan van de club en de Paasprijs was voor het eerst in meer dan 30 jaar in gevaar. Jacques De Ryck, een van de weinige overlevenden van dat bestuur, herinnert zich de finale stemming nog als was het gisteren: "de vergadering vond plaats bij Gust Van Ransbeeck thuis", weet hij. "Normaal waren we altijd maar met vier of vijf man om te vergaderen. Toen stonden plots alle mannen met een BWB-kaart daar (lacht). Niet zozeer de stemming maar de verhuis van de aankomst naar de Boekhoutstraat heeft eigenlijk veel ellende veroorzaakt. Die gedwongen verhuis heeft ons een krak gegeven."
De mannen van het eerste uur hielden het voor bekeken en onder impuls van Emiel Bosteels, Victor De Raes en Daniël Van Boxstael werd een nieuw bestuur samengesteld. Clemens Van der Straeten werd de nieuwe voorzitter en omringde zich met Alfons Hoefs, Daniël Van Boxstael, cafébazin Hilda Van Cauwenbergh van Sportwereld, Jozef Van Doren, Theofiel Meysman, Dirk Van Goethem, Bob De Paepe en Frans Van Hove. In 1981 organiseerden de vernieuwde Dokter Tistaertvrienden de 62ste Paasprijs. Een monument was gered.
Tijdens die eerste jaren moest het nieuwe bestuur nog veel leergeld betalen. Maar jaar na jaar lukte het steeds beter. In 1987, inmiddels onder voorzitter Bob De Paepe, die overnam in 1985, haalden de Tistaertvrienden de Ronde van België voor liefhebbers naar Hekelgem, nl. de aankomst van de rit Lummen-Hekelgem. Daags nadien stond er in de voormiddag een ploegentijdrit op het programma, om in de namiddag te vertrekken voor een rit met aankomst te Heist-op-den-Berg. (vlnr): Journalist Grimonpont van Sportwereld, Isidoor De Paepe,
Adolf Bornauw, Adolf De Smet, Gust Van Ransbeeck en Pierre Buyl.

(v.l.n.r.): Journalist Grimonpont van Sportwereld, Isidoor De Paepe, Adolf Bornauw, Adolf De Smet, Gust Van Ransbeeck en Pierre Buyl.

Bob De Paepe gaf op zijn beurt in het jaar 2000 de fakkel door aan Willy De Ryck. In november 2004 verkoos de club Dirk Vertommen als nieuwe en nog huidige voorzitter van de Dr. Tistaertvrienden. Hij was reeds sinds 1999 betrokken als mobiele seingever in de toenmalige Paasprijs Aspelare-Hekelgem. Het hoofdbestuur bestaat sindsdien nog uit Victor De Raes (ondervoorzitter), Willy Teirlinck (Secretaris sinds 2004), Bart Bieseman (Schatbewaarder sinds 2004) en Gunter Vasseur (ondervoorzitter). Zij worden bijgestaan door tal van andere bestuursleden met vele jaren trouwe dienst in de club.


Vlnr. Huidig ondervoorzitter Victor De Raes, huidige clubsecretaris Willy Teirlinck, voormalig 'algemeen directeur' Freddy Van der Elst ([kruisteken vanwege overleden]2012), hoofdsponsor Jürgen De Bisschop van Botech, toenmalig winnaar 2011 Timothy Dupont, huidig schatbewaarder Bart Bieseman, toenmalig bestuurslid Lucien Schelfaut, bestuursleden Jhonny Vasseur en Christian Demunter, huidig voorzitter Dirk Vertommen, huidig bestuurslid Ben Van Nieuwenborgh, huidige ondervoorzitter Gunter Vasseur en clublid Gerrie Custers.
Eddy Merckx, winnaar in 1964 en 1965, hier tgv de 90ste Grote Prijs met voorzitter Dirk Vertommen.


De Paasprijs, die onder impuls van de Wielerbond in 2003 een vaste datum kreeg op de wielerkalender en sindsdien op de vierde zondag van april wordt gereden, werd in 2005 omgedoopt tot de Grote Prijs van Affligem. In datzelfde jaar werd beslist om ook de start te houden in Affligem waar dat voorheen gebeurde in Aspelare. Dat is tot op heden nog steeds zo. De goede samenwerking met de lokale overheidsdiensten bracht de aankomstslijn opnieuw naar de Brusselbaan (N9). Van 2005 tot en met 2017 was dat ter hoogte van de woning van de weduwe van Gust Van Ransbeeck, eerste voorzitter van de club. Sinds 2017 ligt de aankomst aan Juwelier Van Stalle, Brusselbaan nr 59. Deze jaarlijkse Interclub voor Elite z/c en Beloften blijft tot op vandaag nog altijd een sportief hoogtepunt in de streek en viert in 2019 zowaar de 100ste editie!


De Tisten bij de 90ste Grote Prijs van Affligem in 2009
De Tisten bij de 90ste Grote Prijs van Affligem in 2009


Vlnr. Huidig ondervoorzitter Victor De Raes, huidige clubsecretaris Willy Teirlinck, voormalig 'algemeen directeur' Freddy Van der Elst (overleden 2012), hoofdsponsor Jürgen De Bisschop van Botech, toenmalig winnaar 2011 Timothy Dupont, huidig schatbewaarder Bart Bieseman, toenmalig bestuurslid Lucien Schelfaut, bestuursleden Jhonny Vasseur en Christian Demunter, huidig voorzitter Dirk Vertommen, huidig bestuurslid Ben Van Nieuwenborgh, huidige ondervoorzitter Gunter Vasseur en clublid Gerrie Custers.
Vlnr. Huidig ondervoorzitter Victor De Raes, huidige clubsecretaris Willy Teirlinck, voormalig 'algemeen directeur' Freddy Van der Elst († 2012), hoofdsponsor Jürgen De Bisschop van Botech, toenmalig winnaar 2011 Timothy Dupont, huidig schatbewaarder Bart Bieseman, toenmalig bestuurslid Lucien Schelfaut, bestuursleden Jhonny Vasseur en Christian Demunter, huidig voorzitter Dirk Vertommen, huidig bestuurslid Ben Van Nieuwenborgh, huidige ondervoorzitter Gunter Vasseur en clublid Gerrie Custers.


De Tistaertvrienden, die nog steeds zeer veel bijval kennen bij publiek, sponsors en sympathisanten, kunnen tevens rekenen op een grote schare aan trouwe en ervaren medewerkers. Naast de Grote Prijs van Affligem zetten 'De Tisten' de afgelopen jaren - mede door het verdwijnen van andere plaatselijke wielerclubs - hun schouders onder tal van andere wieleractiviteiten in Affligem zoals wedstrijden voor Dames (oa. in 2008 en 2011), Aspiranten en Nieuwelingen en organiseerden zij meerdere etappes in de Ronde van Vlaams Brabant.


De jaarlijkse Affligem Classic, een topwedstrijd voor Nieuwelingen, werd sinds 1990 georganiseerd door de Verenigde Affligemse Wielerclubs, zijnde alle toenmalige wielerclubs uit Affligem onder kundige leiding en impuls van 'Tisten' Dirk Van Goethem en Victor De Raes. Tot op heden zijn zij nog steeds de drijvende krachten achter deze wedstrijd die dit jaar (2019) ook al haar 30ste editie zal vieren. Door het verdwijnen van de meeste wielerclubs in Affligem worden Dirk en Victor de laatste jaren geholpen door de enige overblijvende wielerclub van Affligem, de Tistaertvrienden.


vlnr Goedele Van den Steen, Victor De Raes, toenmalig Belgische kampioen Nieuwelingen 2e jaars Thibaut Ponsaerts en Dirk Van Goethem aan de start van de 27ste Affligem Classic voor Nieuwelingen in 2016
vlnr Goedele Van den Steen, Victor De Raes, toenmalig Belgische kampioen Nieuwelingen 2e jaars Thibaut Ponsaerts en Dirk Van Goethem aan de start van de 27ste Affligem Classic voor Nieuwelingen in 2016


Sinds 2012 organiseren de Dr. Tistaertvrienden elk jaar in augustus 2 pistemeetings voor de jeugd op de open wielerpiste van Affligem. Dat doen ze samen met de Liedekerkse Pijl en Jürgen Diependaele uit Herzele.


Pistemeeting
Pistemeeting


Eveneens in 2012 werd gestart met de Wielerschool van Affligem. Toenmalige trainers Ludwig Stylemans, Gert Leus en Goedele Van den Steen bieden sindsdien een jeugdopleiding fietsen aan voor recreanten en competitierennertjes van 8 tot 16 jaar. Meer info hierover vind je op deze website onder 'Jeugdwerking'


Groepsfoto Jeugdwerking
Groepsfoto Jeugdwerking


Op 20 juni 2015 ondersteunden de Tisten de geslaagde uurrecordpoging van Luc Wauters op de open wielerpiste van Affligem. Luc Wauters, beroemdste inwoner van Huizingen, reed op zijn 60ste verjaardag op één uur tijd 60km achter een derny.


Luc Wauters
Luc Wauters


Sinds 2017 werken de Dr. Tistaertvrienden mee aan de Boscross in Affligem (www.boscross.be). Ze organiseren er de crosswedstrijden voor de jeugd.


Boscross
Boscross


Jarenlang werd uitgekeken naar het jubileumjaar 2019: de 70ste verjaardag van de club en vooral de 100ste editie van de Grote Prijs van Affligem (Paasprijs) die nu al jarenlang de oudste niet-professionele wielerwedstrijd van ons land is. Op dinsdagavond 23 april 2019 huldigt de gemeente Affligem de club en haar wedstrijd op een receptie waar naast tal van ex-winnaars heel wat grote namen uit de wielerwereld zullen aanwezig zijn.


Of hoe de inzet en de geest van Dokter Tistaert ook vandaag nog verder leven in Vlaanderen.Nog enkele sfeerbeelden uit 1954.